Isnin, 15 Mac 2010

Pejabat Zahid semacam Klinik orang sakit

Sejak bloger-bloger baru sedar akan sikap Zahid Hamidi sebenar dan bertubi-tubi menhentamnya, Zahid sudah macam cacing kerawit kepanasan.

Dia hairan macam mana dirinya sebagai Naib Presiden yang paling tinggi undi atau pada pandangannya paling popular kini dihentam sana sini oleh bloger. Selama ini dia ingat hanya blog Dua Dunia saja yang tidak suka padanya. Dan selama ini, Zahid ingat Dua Dunia tidak berpengaruh. Pedulikan saja.

Zahid perlu sedar bahawa orang sudah mula sedar apa yang dikatakan oleh Dua Dunia ada kebenaran. Salah satu artikel Dua Dunia telah keluar di portal Malaysia Instinct, sebuah portal yang keliahtan seperti portal Pro Najib.

Ini menjadi Zahid tidak senang duduk. Lalu dipinta pegawai-pegawainya untuk menyiasat siapa bloger anti_zahid pengendali Dua Dunia.

Zahid kepanasan sebab dia baru merancang tapi orang sudah tahu. Maka itu yang apabila ditanya pengikut dan penyokong apa nak buat, Zahid hanya arahkan suruh buat duit sebanyak mungkin. Ini memungkinkan dua perkara iaitu Zahid mahu bersedia untuk berperang dalam peperangan politik yang berisiko tinggi.

Pejabat Zahid sudah jadi macam klinik 24 jam. Ada saja pengikut dan penyokong yang sedang sakit datang membawa kertas cadangan dan surat sebutharga. Ini teringat kita semasa Zahid jadi Pengerusi BSN di mana digula-gulakan penyokong dengan kad kredit. Apalagi mereka pun joli. Kad-kad ini semua tidak dibayar dan akhirnya menjadi bad loan yang BSN terpaksa write-off.

Klinik Zahid kali ini lebih canggih kerana pembekalan untuk MINDEF banyak. Dari persenjataan ke sudu garfu dan makan minum.

Cuba bayangkan dengan begitu segera dan cepat keputusan dan sokongan kepad apelbagai permohonan dan cadangan, adakah dia dapat penuhi kesemua kehendak pengikut dan penyokong? Rasanya tidak. Kalau mahu dipenuhi kehendak mereka, siap-siap sudu orang lain supply, garfu orang lain supply dan pisau orang lain supply. Pasti cacamarba jadinya.

Berbalik cerita kenapa Zahid mahu kumpul duit banyak-banyak, mula-mula dirasakan Zahid bersedia jika dia lompat ke PKR. Rupanya tidak, Zahid ada cita-cita untuk cuba jawatan Timbalan presiden UMNO.

Lojiknya mudah. Dia tahu Hishamuddin tidak akan berani cuba lawan Muhyiddin kerana mereka sama-sama orang Johor. Zahid pun kini sudah dianggap sebagai orang Pak Lah dan permintaan Pak Lah yang mendapatkan dia sebagai Menteri Pertahanan. Zahid mungkin sekali menjalankan dendam untuk Pak Lah terhadap Muhyiddin yang telah disalahkan menyebabkan Pak Lah berundur.

Kalau dia tidak lawan Muhyiddin, dia risau nanti bila Muhyiddin mengundur diri, dia dan Najib akan beri laluan pada Hishamuddin. Melepas lagi Zahid.

Khamis, 11 Mac 2010

Apa Motif Sebenar Zahid Hamidi?

Oleh DukeofUMNO, MyKMU

Ketika saya dan rakan-rakan sedang memikirkan dan membuat perbandingan tentang hala tuju politik dan kementerian-kementerian kerajaan, kami secara langsung tertarik kepada sebuah kementerian yang penting dan amat popular iaitu Kementerian Pertahanan, yang diketuai oleh Dato' Seri Zahid Hamidi, merangkap Naib Presiden UMNO.

Sememangnya Kementerian ini menimbulkan banyak konstroversi sejak Zahid Hamidi memegang portfolio tersebut.

Mengapakah sebuah kementerian yang berprofil tinggi seperti ini penuh dengan konstroversi, sedangkan perkara ini jarang-jarang berlaku ketika Kementerian Pertahanan dibawah kepimpinan Menteri-Menteri sebelumnya?

Apakah motif Zahid? Apakah beliau cuba mencari "publisiti"? Atau cuba mencari "salah" kementeriannya? Atau "ada udang di sebalik batu" yang seakan-akan bertujuan menuding jari kepada bekas Menteri Pertahanan sebelumnya?

Seorang rakan saya menyatakan isu yang pertama iaitu "isu injin kapal terbang yang hilang" dan telah mencetuskan konstroversi sebelum ini.

Musykilnya, mengapakah AMK merupakan "pencetus" kepada isu ini? Mengapakah AMK yang pertama dapat menghidu perkara ini?

Apa pula reaksi Zahid? Mengapa pula pada mulanya Zahid menerangkan bahawa injin yang hilang itu bernilai RM50 juta dan 19 hari kemudian membetulkan nilai injin tersebut dengan harga RM8.5 juta sehingga RM20 juta?

Bukankah Zahid mempunyai siasatan dalaman yang mampu memberitahu nilai sebenar injin yang hilang itu? Jika tidak pun, mengapa Zahid boleh mengeluarkan kenyataan tanpa memikirkan sama ada fakta itu betul atau tidak?

Apakah Zahid sebagai Menteri Pertahanan Malaysia tidak bercakap menggunakan fakta? Atau apakah Zahid seronok melihat Najib diburuk-burukkan di mata rakyat sebagai "bekas menteri pertahanan" sebelumnya?

Seorang lagi rakan saya mempersoalkan Zahid memberikan alasan kesilapan faktanya menilai harga terkini injin jet F5-E tersebut dengan nilai RM50 juta. Memanglah harga injin jet F5-E yang terkini berharga RM50 juta kerana injin tersebut telah di"up-graded" untuk memintas pesawat pejuang!

Tapi, sebagai Menteri Pertahanan, takkanlah Zahid tak tahu bahawa injin dan pesawat itu dibeli pada 1972 iaitu lebih dari 30 tahun lepas dan hanya digunakan sebagai pesawat peninjau dan risikan maklumat?

Lebih tepat lagi, pesawat F5-E 1972 tersebut hanya digunakan untuk "mengambil gambar" sahaja, berbanding F5-E milik Singapura yang di"up-graded" dengan peralatan canggih yang terkini untuk memintas pesawat pejuang!

Mengapa Zahid merujuk kepada pesawat Singapura? Takkan sebagai Menteri Pertahanan, Zahid tidak pendapat laporan penuh sebelum membuat kenyataan? Atau Zahid "sengaja" bertindak demikian, bagaikan "ada udang disebalik batu"?

Kemudian, saya bertanya seorang rakan yang bekerja di Kementerian Pertahanan (Kementah).

"Bro, apa cerita Zahid dedah rahsia ketenteraan bocor oleh perisik tentera?". Rakan saya tersengih.

"Apa ke bangangnya si Zahid mendedahkan isu tu?".

Jika difikirkan, apakah Zahid tahu tentang tugas seorang "atase ketenteraan" di sesebuah negara? "it's an open secret"!

Malah US juga mengalami masalah sebegini dimana ramai CIA yang men"jual" maklumat kepada negara lain seperti Iran dan sebagainya.

Perkara ini bukanlah perkara biasa, namun adalah "bodoh" untuk mendedahkan perkara kebocoran maklumat ini di khalayak ramai seperti di "perhimpunan bulanan". Perkara ini akan mendedahkan "kelemahan" risikan negara dan sepatutnya dibicarakan dalam keadaan tertutup, seterusnya mencari jalan untuk membendung perkara ini!

Apakah motif Zahid kali ini? "Ada udang di sebalik batu" lagikah terhadap "bekas Menteri Pertahanan" terdahulu?

Atau "sengaja" mempamerkan "kebodohannya" sebagai Menteri Pertahanan sekaligus memburukkan pihak kerajaan yang dipimpin oleh "mantan Menteri Pertahanan" sebelumnya?

Kemudian, isu MiG yang mahu di"lupus"kan. Zahid membuat kenyataan akhbar untuk melupuskan pesawat MiG dengan alasan "maintenance" yang tinggi dan kerosakan akibat landasan yang tidak rata. Apa punya kelakar punya "decision"!

Pesawat MiG negara lain rosak disebabkan perang dan kegunaan ketenteraan, tapi Zahid dedahkan pesawat MiG Malaysia rosak pasal "landasan kepal terbang"!

Bila ditanya apakah Najib maklum tentang perkara ini, Zahid selamba menjawab bahawa beliau akan dimaklumkan kemudian. Apa punya "statement" dari Menteri Pertahanan ni? Nak "attack" Najib terang-terang, tapi takut!

Mangsanya ialah MiG yang masih boleh berkhidmat untuk negara. Ingat jet-jet tu berharga RM2.50 ke? Nasib baik Tun M bidas isu ini dan Najib menyatakan bahawa tiada rancangan pun untuk menamatkan khidmat MiG di Malaysia. "Lebih sudu dari kuah". Nak "tikam" boss nampak??? "Ada udang di sebalik batu" ke?

Suasana makin "panas" bila kami masuk ke isu "kerosakan kapal selam". Nampak sangat Zahid nak suruh rakyat marahkan "bekas Menteri Pertahanan". Kapal selam tu rosak ketika dalam "tempoh percubaan".

Takkan itu pun Zahid tak faham dan tak reti nak "explain" pada rakyat? Zahid beri kenyataan mengesahkan kerosakan kapal selam, dah tentulah rakyat akan marah pada "bekas Menteri Pertahanan" yang buat "purchase". Harga ratusan juta, sekali rosak? Pasti rakyat "menuding jari" pada Najib!

Padahal, kapal selam itu telah siap dan tengah dalam proses "pre-delivery inspection", yang mana lebih sesuai disebut sebagai "di dalam tempoh percubaan".

Bagi kami, sebaiknya kapal selam itu di"inspect" oleh pakar-pakar QC sebelum habis tempoh "warranty". Kalau ada rosak kat mana-mana tempat, lebih elok!

Yang pertamanya kita dapat "parts" baru! Yang keduanya, kita tahu "parts" mana yang rosak. Yang ketiganya, kita akan dapat kapal selam yang betul-betul boleh beroperasi, boleh tenggelam, boleh timbul, boleh itu, boleh ini.

Kita akan dapat "detect" semua "defects" yang ada pada kapal selam tu. Semuanya "claim warranty", tak payah keluar satu sen pun! Mujurlah dapat "detect" awal, kalau habis "warranty" camana? Rugilah kerajaan!

Yang si Zahid pula keluarkan "statement" kapal selam rosak tu apahal? Apa motif? Nak "spin" kepala rakyat la tu? Tak ubah macam perangai Anwar laaaa....

Pada akhir perbincangan kami, kami terpaksa mengambil keputusan untuk berhati-hati dengan Dato' Zahid Hamidi. Bukan kami tak suka atau benci, tapi nampaknya kami kenalah berhati-hati dengan "spesis yang suka tikam dari belakang" macam Anwar. Buruk padahnya. Silap-silap masuk penjara Sungai Buloh!

Pada fikiran saya, saya terpaksa menulis perkara ini untuk mempersoalkan "apakah motif Zahid berkelakuan sebegini dan apakah "ada udang di sebalik batu?". Lagipun, ketika rakyat tahu tentang KJ dan agendanya, mengapa pula Zahid bermatian akan "melantik KJ jadi menteri jika Zahid jadi PM"?

Apa motifnya? Siapa "mentor" Zahid dan KJ? Bukankah kerana "mentor" itu, Zahid letak jawatan Ketua Pemuda Malaysia, dan KJ hantar "passport by hand"!

P/S: Kalau mahu komen anda disiarkan, sila beri komen yang isikandung bukan seperti budak Bagan Datok yang tak pass SRP atau Menteri dari Bagan Datok yang dapat Phd Mass Comm dibayar yang keluarkan kenyataan serupa budak gagal SRP.

Selasa, 2 Mac 2010

Rancangan besar2an Zahid menyamun tanah2 Kementah

Poster ucapan Hari Raya Zahid dan isteri disimbah cat.
Orang marah pasal dia kuat menyamun, kot?

Kalau sudah dasar penyamun, diletak mana-mana pun jadi penyamun. Begitulah Dato Dr Ahmad Zahid Hamidi yang jadi pemimpin popular sebagai pemimpin besar UMNO dengan hanya jual senyuman dan tepuk belakang.

Nasib baik hanya tepuk belakang, kalau ikut pemimpin idola yang diikutinya hingga sanggup terjun sungai bersama, dia bukan saja tepuk belakang tapi diselitkan sekali anunya.

Sejak beberapa bulan ini, arahan Zahid kepada pengikut-pengikut dan penyokong-penyokongnya adalah buat duit sebanyak yang mungkin.

Orang Zahid macam Ku Kamal, bekas Setpol Zahid sudah cukup masyuk dan digantikan yang lain pula. Yang pelik Ku Kamal, sudah menyamun dan beli kereta mewah tapi takut nak pandu diluar rumah. SPRM patut masuk dan lihat sendiri.

lamluntuk laml Adakah Zahid membuat persediaan untuk menyediakan wang peperangan terhadap Perdana Menteri?

Walluhu alam tapi kami sudah dapat beberapa maklumat mengenai Zahid dan juga Ketua Setiausaha Kementah. Sesiapa nak menyamun kena ingat bahawa tanpa kerjasama pegawai kerajaan bukan senang nak buat kerja menyamun.

Mengenai program mahu menggantikan skuadron MIG29 yang ditegur oleh Mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai tidak masuk akal dan satu pembaziran, desas desus berbunyi bahawa Zahid dan seorang budak yang beriya-iya mahu jadi Menteri yang dibelakang usaha untuk menggantikan MIG29.

Keluarlah cerita tak ada spare part dan macam-macam. Sebenarnya spare part MIG banyak dikeluarkan oleh India. Ini hanya alasan penyamun tarbus.

Walaupun sudah diumumkan MIG29 akan terus digunakan, Zahid tidak kekuarangan projek dalam MINDEF untuk disamun.

Sumber kami memberitahu bahawa Zahid akan membangunkan Kem Transit di Jalan Ampang yang berdepan Hospital Gleneagle. Tapak tanah yang begitu berharga dan strategik pun kelihatan lapang. Sebelum ini satu syarat untuk tanah itu dibangunkan adalah untuk disediakan kem lain dahulu.

Tidak tahulah syarat itu masih dituntut bawah Zahid. Dengarnya askar-askar merungut. Ini pasti menganiaya dan menyusahkan anggota tentera berpangkat rendah yang tidak ada tempat tidur apabila datang ke Kuala Lumpur. Masaalah untuk mereka tidur di hotel adalah claim lambat dan ada kata sampai dua bulan. Hai ... macam gini ke layanan kita pada askar kita yang menggadai nyawa menjaga keamanan dan ketenteraman negara?

Kem tersebut bakal dijadikan tempat perumahan mewah yang berupa kondominium mahal yang mana orang apa yang akan beli kelak? Tak fikirkah Zahid kem itu kasi undi pada BN. Mereka yang membeli kondo itu undi tak garenti. Peduli apa dia janji masyukkkk ....

Dengar gaduh Zahid dengan KSU mengenai hal ini tapi hmmm ... tak tahulah apa cerita sebenar. KSU tidak dibasahkan bibir pasal dia nak makan seorang ka? Siapa bising sekali pun, projek ini sudah lama jadi idaman kalbu si Zahid. Ianya sejak dia jadi Setpol Najib di Kementah.

Sementara itu, orang-orang Zahid tengah pasang kaki untuk bangunkan kem-kem baru diluar Kuala Lumpur. Dalam Kementah bawah Zahid, sana sini kedengaran perbincangan mengenai projek yang melibatkan swap tanah.

Sebenarnya ini semua suap masuk ke mulut dan suap salah guna kuasa yang begitu menjadi-jadi. Kalau selalunya Menteri menggunakan orang tengah untuk meminta, Zahid tidak malu-malu cakap terus terang dengan taukeh-taukeh tanah yang nak buat swap agar memenuhi syarat suap adik-adik dia.

Adik-adik Zahid yang jantan ada enam orang. Tiga dari mereka muflis bankrup. Kasi macam-macam peluang tapi tak tahu jalankan perniagaan. Tak percaya cek di Jabatan Insolvensi.

Terbaru didengar adalah 200 ekar tanah di Kem Sungai Buloh bakal di swap dengan tanah di sekitar Kajang, dan Ulu Langat. Adik Zahid sudah dapat duit daripada taukeh Cina. Hai SPRM masuk lah ...

Yang menarik mengenai deal ini adalah penglibatan bekas boss Zahid di PNB, Khalid Ibrahim. Siapa tidak tahu Khalid menghadapi kemungkinan muflis jika dia tidak boleh bayar RM66 juta pada Bank Islam. Nak sapu tak boleh terang-terang kerana mata yang perhatinya keliling.

Khalid ini pun penyamun. Masa nak beli saham Guthrie dia bermodal duit menyamun PNB dengan membeli saham syarikat nak lingkup dari Lim Kin Hong.

Macam mana seorang penyamun bercakap mengenai ketelusan dan good governance, tangan yang kita tak nampak tu tetap berjalar. Kalau tidak masuk skirt Elizabeth Wong, tangannya sudah terima duit advance sebanyak RM30 juta.

Kem-kem lain yang sedang dalam perancangan untuk di sebat dalah Kem Batu Cantoment, Kem Jalan Ashby, Ipoh, dan macam-macam. Ada disebat dari proposal orang lain dan ada baru nak disebat.

Semua kem yang dibangunkan adalah strategik dan sudah berada di dalam bandar selama 30-100 tahun. Kalau dibuatnya ada apa-apa berlaku dalam Kuala Lumpur atau mana-mana bandar, dari kem mana nak deploy askar mengamankan keadaan? Bukankah memakan masa lama untuk berkejar masuk. Kalau sekarang, askar sudah berada dalam bandar.

Zahid ini tak sedarkah komunis tu masih banyak? Nama saja Menteri Pertahanan. Parti komunis DAP tu banyak menang kerusi Parlimen di Kuala Lumpur. Tunggu masa depa mesti kasi kecuh dan buat huru hara. Tak akan itu pun tak tau?