Ahad, 19 November 2006

Ahmad Zahid Hamidi terus ‘serang’ Mukhriz

Nov 18, 06 Malaysiakini.com

Ahli Majlis Tertinggi Umno Datuk Ahmad Zahid Hamid merupakan pemimpin yang paling lantang mengkritik Exco kanan Pemuda, Datuk Mukhriz Mahathir ekoran ulasannya yang dianggap memperlekehkan ucapan dasar Presiden Umno, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi Rabu lalu.

Selain Ketua Pemuda Umno, Datuk Seri Hishammuddin, Timbalan Menteri Penerangan itu merupakan antara orang pertama yang berbuat demikian,

Hari ini, Ahmad Zahid meneruskan kritikannya terhadap Mukhriz – anak bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad – sebagai ‘tidak rasional dan enggan berpijak di bumi nyata’.

Beliau berkata Mukhriz perlu menerima hakikat bahawa Abdullah yang mendapat sokongan ahli Umno kini adalah Perdana Menteri dan Presiden Umno.

"Beliau tidak berpijak di bumi nyata, hakikat harus diterima bahawa pemimpin datang dan pergi. Pemimpin yang lama dihormati, pemimpin yang baru disayangi, itu patut ada pada kita," katanya dalam laporan Bernama.

Bercakap kepada pemberita selepas menutup Multaqa Pegawai Jabatan Hal Ehwal Khas (Jasa) Semalaysia 2006 di Kuala Lumpur hari ini, beliau juga meminta Mukhriz supaya tidak mengambil kesempatan terhadap sifat lembut yang diperlihatkan Abdullah dengan "menikam dan memberikan komen yang negatif dari belakang".

‘Kebencian atasi rasional’

"Mukhriz menyatakan bahawa ucapan itu tak ada sesuatu yang baru sebab dia ada prasangka buruk dalam jiwanya dan prasangka itu ditukar menjadi kebencian. Bila kebencian mengatasi rasional maka minda dan hatinya tertutup," katanya

Ahmad Zahid berkata, Mukhriz yang terpilih sebagai Exco Pemuda Umno dengan undi tertinggi, turut menjejaskan imej pergerakan itu, dengan memberi gambaran seolah-olah tiada sikap ‘kejemaahan’ dalam kepemimpinan Pemuda, sedangkan sebelum itu mereka memutus menyokong ucapan Presiden parti.

Mengenai keengganan kepimpinan Pemuda bertindak terhadap Mukhriz, beliau berkata, anak bekas Perdana Menteri itu bernasib baik kerana jika presiden parti bukan Abdullah atau masih dipegang pemimpin yang lalu, beliau mungkin sudah dipecat atau dikenakan tindakan disiplin.

Mukhriz dalam komennya antara lain berkata ucapan dasar presiden itu tidak mengemukakan idea baru.

Berikutan itu, Hishamuddin berkata pergerakan itu tidak bertanggungjawab terhadap kenyataan Mukhriz itu kerana ia merupakan pendirian dan sentimen peribadinya.

Ahmad Zahid yang juga anggota Majlis Tertinggi Umno turut meminta Mukhriz supaya tidak mengambil kesempatan terhadap sifat lembut yang diperlihatkan Abdullah dengan "menikam dan memberikan komen yang negatif dari belakang".

‘Gaya Pak Lah’

"Mukhriz menyatakan bahawa ucapan itu tak ada sesuatu yang baru sebab dia ada prasangka buruk dalam jiwanya dan prasangka itu ditukar menjadi kebencian. Bila kebencian mengatasi rasional maka minda dan hatinya tertutup," katanya.

Mengenai Multaqa hari ini, Ahmad Zahid berkata ia bertujuan mendapatkan maklum balas daripada para pemerhati dan perwakilan di luar dewan persidangan semasa Perhimpunan Agung Umno berlangsung.

Pada keseluruhannya, kata beliau, laporan yang diperolehi adalah memuaskan termasuk mengenai ucapan dasar Perdana Menteri yang mengandungi fakta-fakta yang cukup konkrit.

"Saya dapati laporan-laporan yang diberikan kepada saya dan catatan yang saya perolehi, setiap para ucapan Pak Lah itu ada maklumat-maklumat yang cukup penting dan ucapan Pak Lah tidak retorik.

"Cuma dari segi penyampaian, persembahan Pak Lah tak boleh diubah sebab itu cara dia. Pemimpin yang lain mempunyai stail yang lain. Jadi kita tidak boleh hanya melihat persembahan tetapi harus melihat kepada isi," katanya.

Ahmad Zahid berkata sebagai contoh apabila ucapan itu dibukukan dan diedarkan kepada orang ramai terutama para pemerhati, mereka mengatakan bahawa ucapan itu adalah lebih jelas dan difahami apabila di baca.

KOMEN: Seperti biasa, Zahid si kaki ampu dan lalang tengah membodek Pak Lah.

Tiada ulasan: