Rabu, 19 November 2008

BIjaknya "Dr Zahid Hamidi" Jawab ...

Dari Pahangdaily

Eksklusif: Zahid Hamidi Selar Raja Petra Pertikai Prosedur Tahanan ISA Tidak Dibenarkan Solat !!

PUTRAJAYA - Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Zahid Hamidi hari ini menyelar tindakan bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), Raja Petra yang mempertikaikan prosedur ISA yang tidak membenarkan tahanan mengerjakan solat Jumaat.

"Solat Jumaat memang tidak diizinkan pada tahanan ISA. Jangan bagi alasan untuk mempertikaikannya.

"Saya bukan nak tuduh tapi saya nak tanya, berapa kali dia (Raja Petra) sembahyang Jumaat selama ini," katanya pada sidang media ketika melawat ke Institut Penyelidikan Produk Halal di Universiti Putra Malaysia (UPM) di sini, hari ini.

Zahid yang enggan mengulas lanjut berhubung hal itu bagaimanapun berkata, Raja Petra tidak sepatutnya mencabar aspek agama Islam yang telah ditetapkan itu. "Setakat mana pegangan agama Islam dia? Sedangkan dalam blognya, dia ada juga menghentam tentang Islam," kata Zahid.

Ditanya mengenai dakwaan Raja Petra mengenai ceramah seorang ustaz dari Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang dikatakan menghentam agama lain dan kitab-kitab suci mereka, Zahid hanya berkata: "Saya tidak tengok. Itu dia (Raja Petra) yang kata.

"Saya tak pernah duduk dalam ISA dan saya tak tahu," katanya.

Semalam, Raja Petra yang pernah ditahan di bawah ISA selama 52 hari sebelum ini membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sentul terhadap pusat tahanan ISA di Kamunting kerana tidak membenarkan beliau menunaikan solat Jumaat.

Beliau juga membuat laporan terhadap Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) kerana dikatakan menghina agama-agama lain. Beliau membuat laporan tersebut setelah menolak untuk memberi kenyataan lain berhubung dakwaan Jakim yang mengatakan beliau menghina orang Melayu, agama dan orang Islam.

KOMEN: Raja Petra memang critikal dan mulut celupar. Kalau dia tak sembahyang, itu hal dia dengan tuhan dan bukan untuk kamu mempersoalkan samada dia sembahyang atau tidak?

Di mana kebijaksanaan daalm cara Zahid sebagai Menteri "Ugama"? Adakah ini mencerminkan dirinya sebagai pemimpin Islam yang boleh menjadi contoh dan dihormati pengkritik dan masyarakat? Ini yang orang menyampah dengan orang Islam ...

1 ulasan:

rahmat haron berkata...

namanya bukan zahid hamidi.

sekarang baru kita tahu namanya Mosad Hamidi.

kena ingat, dia pergi menghadap sembah perdana menteri zionis israel (atau kata setiausaha politiknya menteri perang israel)